سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز پنج شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ۱۵:۳۸

اخبار

از تومور مغزی چه می دانیم؟

هشتم ژوئن روز جهانی آگاهی از تومور مغزی نام گرفته است. هدف این رویداد انجام فعالیت‌های مشترک در جهت افزایش آگاهی و جلب توجه عمومی نسبت به چالش‌های خاص تومورهای مغزی، تاکید بر نیاز به واکنش‌های خاص و لزوم انجام تحقیقات علمی در این زمینه و توجه به بیماران و خانواده‌های آنان است.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ تومور مغزی مجموعه‌ای از سلول‌های غیرعادی است که درون مغز تجمع کرده و یک توده غیرطبیعی را تشکیل می‌دهند. تومورهای مغزی ممکن است سرطانی (بدخیم) یا غیر سرطانی (خوش‌خیم) باشند.

1

جمجمه که در برگیرنده مغز است، ساختار سخت و انعطاف‌ناپذیری دارد و رشد هر نوع توده در چنین فضای محدودی می‌تواند مشکل‌ساز شود. صرف‌نظر از بدخیم یا خوش‌خیم بودن تومور، رشد آن درون مغز موجب افزایش فشار درون جمجمه می‌شود و این فشار می‌تواند به مغز آسیب وارد کرده یا موجب مرگ شود.
شایع‌ترین علایم و نشانه‌های تومور مغزی
علایم و نشانه‌های یک تومور مغزی بسته به اندازه، موقعیت و سرعت رشد آن متفاوت است؛ اما به طور کلی می‌توان موارد زیر را از علایم تومور مغزی دانست:
ابتلا به سردرد یا تغییر الگوی سردردها، سردردهای مکرر که دفعات یا شدت وقوع آن‌ها افزایش می‌یابد، حالت تهوع یا استفراغ غیرقابل توضیح، مشکلات بینایی مانند تاری دید، دوبینی یا از بین رفتن دید محیطی، از دست دادن تدریجی حس لامسه یا قدرت حرکت در یک بازو یا پا، مشکل در حفظ تعادل، اختلالات گفتاری، سردرگرمی در امور روزمره، تغییرات رفتاری یا شخصیتی ، تشنج، به ویژه درافرادی که فاقد سابقه تشنج هستند، مشکلات شنوایی.
تومورهای مغزی در دو گروه تومورهای اولیه و ثانویه  دسته‌بندی می‌شوند. تومورهای اولیه درون مغز شکل می‌گیرند و بسیاری از آن‌ها خوش‌خیم هستند. تومورهای ثانویه که با عنوان تومورهای متاستازی هم شناخته می‌شوند، زمانی شکل می‌گیرند که سلول‌های سرطانی سایر اندام‌ها مانند ریه یا سینه به بافت مغز رسیده و در آن گسترش می‌یابند.
تومورهای اولیه
گلیوما، گلیوبلاستوما، الیگودندروگلیوم، تومور آستروسیتوما، نورومای آکوستیک، تومورهای هیپوفیز، مننژیوما، مدولوبلاستوما، کوروئید پلکسوس کارسینوما، کرانیوفارنژیوما، اپندیموما.
تومورهای ثانویه
متاستازهای مغزی یا تومورهای ثانویه، بخش عمده موارد سرطان مغز را به خود اختصاص می‌دهند. این نوع سرطان‌ها در یکی از اندام‌های بدن آغاز شده و سپس به مغز می‌رسند. سرطان‌های ریه، سینه، کلیه و پوست قابلیت متاستاز به مغز را دارند. تومورهای ثانویه همواره بدخیم هستند.
تومورهای خوش‌خیم هرگز از یک اندام به اندام دیگر گسترش نمی‌یابند. تومورهای خوش خیم هم ممکن است منجر به مشکلات جدی شوند.
علت خطرساز شدن تومورهای مغزی این است که جمجمه یک فضای محدود و بسته از جنس استخوان ضخیم است و به همین علت هر چیزی که درون جمجمه یا خارج از بافت مغز رشد کند فضای زیادی را اشغال کرده و به نقاط حساس مغز فشار وارد می کند. به همین علت در مورد تومورهای مغزی تنها به نوع آن ها توجه نمی شود، بلکه محل شکل گیری تومور هم دارای اهمیت زیادی است.
تومورهای مغزی از جمجمه خارج نمی شوند. تمام تومورهای مغزی دارای این ویژگی مشترک هستند که به سایر اندام ها سرایت نمی‌کنند؛ زیرا نحوه دسترسی آن‌ها به رگ‌های خونی با سایر اندام‌های بدن متفاوت است.
متاسفانه هیچ راه مؤثری برای جلوگیری از تشکیل و رشد تومورهای مغزی وجود ندارد. با وجود این پزشکان توصیه می کنند که افراد، به ویژه افراد کمتر از ۱۸ سال، تا حد ممکن از قرار گرفتن در معرض تشعشعات شدید اجتناب کنند.
 
۱۸ خرداد ۱۴۰۰ ۱۶:۵۸
تعداد بازدید : ۴۴۲

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید