سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ۲۲:۲۵

اخبار

با دومین عامل نابینایی در جهان آشنا شوید

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، آب سیاه (گلوکوم) دومین علت اصلی نابینایی در سراسر جهان است؛ برای افزایش آگاهی در مورد این بیماری و روش‌های پیشگیری، پنجم ماه مارس، (۱۵اسفند) روز گلوکوم نام‌گذاری شده است.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ بیماری آب سیاه به دلیل اختلال در جریان خون اعصاب بینایی بوجود می‌آید و با مرور زمان پیشرفت می‌کند. این عارضه معمولا با افزایش فشار چشم مرتبط است. مطالعات نشان می‌دهد آب سیاه ریشه ژنتیکی دارد و ممکن است تا پایان عمر علامتی نداشته باشد. بر اثر افزایش فشار داخل چشم، اعصاب بینایی انتقال دهنده تصاویر به مغز آسیب می‌بیند و بینایی به مرور کاهش می‌یابد. این بیماری در صورت درمان نشدن می‌تواند به نابینایی منجر شود.
معمولا بیماری در مراحل اولیه بدون علامت و درد است، بنابراین به افرادی که در خانواده سابقه این بیماری را دارند و افراد میانسال و سالمند و بیماران مبتلا به دیابت توصیه می‌شود به طور دوره‌ای و حداقل سالی یک‌بار توسط چشم‌پزشک معاینه شوند.
روز جهانی آگاهی گلوکوم فرصتی است تا افراد با مراجعه به پزشک و متخصصان بهداشتی سلامت چشم و اعصاب بینایی را به طور کامل مورد بررسی قرار دهند تا با تشخیص گلوکوم و سایر بیماری‌های چشمی، از پیشرفت بیماری جلوگیری شود.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، گلوکوم دومین علت اصلی نابینایی در جهان است و بیش از ۷۰میلیون نفر در سراسر جهان مشکوک به این عارضه هستند.
همچنین بر اساس آمار انجمن جهانی گلوکوم، انتظار می‌رود تا سال ۲۰۴۰ میلادی، ۱۱۱.۸ میلیون نفر در سراسر جهان به این عارضه مبتلا شوند.
چه عواملی باعث بروز گلوکوم می‌شوند
آب سیاه زمانی اتفاق می افتد که فشار مایع داخل چشم افزایش یابد و این مایع آن طور که باید در چشم گردش نکند. به طور طبیعی بین قرنیه و عدسی چشم مایعی به نام زلالیه وجود دارد که از مویرگ‌ها ترشح می‌شود و تامین‌کننده مواد غذایی و اکسیژن برای عدسی و قرنیه است و از طرفی مواد زاید را از طریق خون دفع می‌کند. زلالیه همراه با زجاجیه فشار درونی چشم را ثابت نگه می‌دارد و شکل کروی چشم را حفظ می‌کند. در صورتی‌ که در تصفیه زلالیه اختلالی به‌وجود آید و مایع به همان سرعتی که ترشح می‌شود بازجذب نشود، فشار چشم افزایش می‌یابد و عارضه آب‌سیاه رخ می‌دهد. علاوه بر عوامل ارثی، عفونت شدید چشم، مواد شیمیایی، بیماری‌های التهابی و انسداد عروق خونی داخل چشم نیز از عوامل غیر شایع آب سیاه هستند. بیماری آب سیاه معمولا هر دو چشم را تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ اما ممکن است در یک چشم شدیدتر باشد.
انواع گلوکوم
گلوکوم زاویه باز
این حالت شایع‌ترین نوع بیماری است. در این حالت مکانیسم بازجذب مایع زلالیه کاملا طبیعی است؛ ولی گردش مایع در چشم طبیعی نیست.
گلوکوم زاویه بسته  
شیوع این حالت در آسیا بیشتر از غرب است. در این حالت بازجذب مایع چشم به دلیل باریک بودن بیش از اندازه زاویه عنبیه و قرنیه به درستی صورت نمی‌گیرد. این حالت علاوه بر آب سیاه، می تواند منجر به دوربینی و آب مروارید شود.
چه افرادی بیشتر در معرض آب سیاه قرار دارند؟
افراد بالای ۴۰ سال، بیماران مبتلا به دیابت، افرادی که در خانواده سابقه ابتلا به دیابت دارند، ضربه ناگهانی به چشم، افرادی با دید ضعیف
مهمترین علایم گلوکوم چیست؟
کاهش یا از دست دادن بینایی، دیدن هاله در اطراف نور متمرکز مانند چراغ، قرمزی چشم، چشم درد، تهوع یا استفراغ

گفتنی است بر اساس اهمیت این بیماری، شیوع بالا و احتمال نابینایی مبتلایان به آن، پنجم مارس مصادف با ۱۵اسفندماه از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان روز جهانی آب سیاه (گلوکوم) نامگذاری شده است تا به این طریق توجه سیاستگذاران و برنامه ریزان کشورهای مختلف به اعمال روش های پیشگیرانه در این خصوص معطوف شود.

۱۵ اسفند ۱۳۹۹ ۱۷:۴۱
تعداد بازدید : ۶۰۹

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید