سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ۰۴:۰۶

اخبار

کارشناس گفتار درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران:1درصد افراد جامعه دچار لکنت زبان هستند/شایع ترین زمان ابتلا به لکنت زبان 2تا6سالگی است

22اکتبر (۳۰ مهر) روز آگاهی از لکنت زبان است ، اختلالی گفتاری که اگرچه علاج مشخصی ندارد و حدود یک درصد از جمعیت جهان نیز از آن رنج می‌برند با این حال قابل کنترل است .
روز ۲۲ اکتبر (۳۰ مهر) نخستین بار در سال ۱۹۹۸ میلادی به عنوان روز جهانی آگاهی از لکنت زبان انتخاب شد تا سالیانه همراه با گرامیداشت این روز به مردم جهان ، در مورد این اختلال گفتاری - ارتباطی اطلاع‌رسانی شود .

1

 این مناسبت جهانی امسال با شعار «رشد از طریق تکلم» که از سوی انجمن بین‌المللی لکنت زبان تعیین شده است، گرامی داشته می‌شود .
کارشناس بخش گفتار درمانی مرکز مشاوره و بهداشت روان صنعت نفت گچساران گفت : لکنت زبان یک اختلال گفتاری است که با تکرار اصوات ، سیلاب‌ها یا کلمات ، کشیدن آواها و وقفه در کلام همراه است . افرادی که به لکنت زبان دچارند ، می‌دانند چه می‌خواهند بگویند اما در تولید جریان عادی کلام مشکل دارند . حدود یک درصد از جمعیت کل جهان از این اختلال گفتاری رنج می‌برند . لکنت زبان می‌تواند فرد مبتلا را در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکل کند که اغلب بر کیفیت زندگی و روابط شخصی وی اثر می‌گذارد .
امین پناهی در گفتگو با خبرنگار پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران اظهار داشت : لکنت زبان ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد اما بیشتر در کودکان بین ۲ تا ۶ سال که در حال فراگیری مهارت‌های زبانی هستند ، ظاهر می‌شود . احتمال بروز لکنت زبان در پسران دو تا سه برابر دختران است . لکنت زبان در بیشتر کودکان در گذر زمان از بین می‌رود اما در حدود ۲۵ درصد از افراد مبتلا، این اختلال ارتباطی تا پایان عمر با آن‌ها می‌ماند .
وی ادامه داد : اختلال گفتاری لکنت زبان بر دو قسم است ؛ لکنت زبان تکاملی  (developmental) و عصب‌زا (neurogenic) . لکنت زبان تکاملی رایج ترین نوع لکنت زبان است که هم زمان با مرحله زبان باز کردن و یاد گرفتن مهارت‌های زبانی در کودکان اتفاق می‌افتد . لکنت زبان عصب‌زا ممکن است در پی بروز سکته مغزی ، ضربه به سر و دیگر انواع صدمات مغزی در فرد ایجاد شود .
پناهی یادآور شد : اگرچه لکنت زبان در حال حاضر علاج مشخصی ندارد اما روش‌های درمانی متنوعی برای کنترل این مشکل وجود دارند . ماهیت این روش‌های درمانی متناسب با سن ، اهداف ارتباطی و دیگر فاکتورها متفاوت است .
وی تصریح کرد : تمرکز بیشتر گفتاردرمانی‌ها برای نوجوانان و بزرگسالانی که از لکنت زبان رنج می‌برند ، بر آن است تا به این افراد در فراگیری راه‌هایی برای کنترل لکنت به هنگام حرف زدن کمک شود . از جمله این روش‌ها می‌توان به آرام صحبت کردن ، تنظیم تنفس و یا گذر تدریجی از جواب‌های تک سیلابی به کلمات طولانی‌تر و جملات پیچیده‌تر اشاره کرد . این جلسات همچنین به کنترل اضطراب ناشی از صحبت کردن در شرایط و موقعیت‌های خاص کمک می‌کنند .
پناهی با اشاره به اینکه برخی افرادی که لکنت زبان دارند از دستگاه‌های الکترونیکی برای کنترل روانی کلام استفاده می‌کنند افزود : یکی از این نوع دستگاه‌ها درست مثل یک سمعک در داخل گوش قرار گرفته و به طور دیجیتال صدای فرد را با کمی تغییر در گوشش به گونه‌ای بازپخش می‌کند که گویی بدون لکنت حرف می‌زند . استفاده از دستگاه‌های الکترونیک در برخی افراد به ارتقاء سطح روانی کلام در یک بازه زمانی نسبتاً کوتاه کمک می‌کند .
ارائه 432 جلسه گفتار درمانی به مراجعه کنندگان
کارشناس بخش گفتار درمانی مرکز مشاوره و بهداشت روان صنعت نفت گچساران گفت : این بخش  در ۶ ماه نخست امسال 432 جلسه گفتار درمانی به مراجعه کنندگانی که دچار لکنت زبان هستند ،  ارائه داد .
وی یادآور شد : بخش گفتار درمانی مرکز مشاوره و بهداشت روان صنعت نفت گچساران از سال 1392تاکنون شروع به فعالیت نموده است .
پناهی اکثریت مراجعه کنندگان به بخش گفتار درمانی را کودکان 4تا7سال عنوان کرد و گفت : درمان محیطی ، تغذیه و روانی گفتارشخص از جمله عوامل موفقیت در رفع لکنت زبان می باشد .
پناهی حداقل زمان برای درمان شخص دارای لکنت زبان را 1سال عنوان کرد .
کارشناس بخش گفتار درمانی مرکز مشاوره و بهداشت روان صنعت نفت گچساران گفت : خوشبختانه با توجه به آموزش همگانی و آگاهی هایی که در سطح جامعه به وجود آمده است ، اکنون نسبت به گذشته ارجاع به موقع به گفتاردرمانی به مراتب بیشتر شده است .
مطابق با آمار رسمی نظام پزشکی در حال حاضر حدود 2000 تا 2500 فرد دارای مجوز فعالیت گفتار درمانی در کشور وجود دارند که این افراد با احتساب سایر نفرات در مقاطع مختلف کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا در کل کشور به حدود 4 هزار نفر می‌رسد .
 
۲ آبان ۱۳۹۸ ۱۵:۲۳
تعداد بازدید : ۱,۰۸۰

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید