شانزدهم اکتبر (۲۴ مهرماه) با هدف دستیابی به جهانی بدون گرسنه تا سال ۲۰۳۰ میلادی، روز جهانی غذا نام دارد.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران ؛ روز ۱۶ اکتبر سالگرد تاسیس سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (FAO) در سال ۱۹۴۵ میلادی است و با هدف دستیابی به امنیت غذایی برای تمام ساکنین زمین ، با عنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است ، طبق آخرین آمار این سازمان بینالمللی ، از هر ۹ انسان یک نفر از گرسنگی رنج میبرد و یک سوم از جمعیت جهان تحت تاثیر سوءتغذیه قرار دارند .
روز جهانی غذا از 1981 میلادی هر سال در 16 اکتبر سالروز تشکیل سازمان خواربار و کشاورزی گرامی داشته می شود تا بهانه ای برای مبارزه علیه گرسنگی و تلاش در راه بهبود مواد غذایی باشد .
فائو (سازمان خوار و بار جهانی) به عنوان نهاد بین المللی وابسته به سازمان ملل متحد به منظور برطرف ساختن مشکلات غذایی در جامعه جهانی ، در 1945میلادی و همزمان با پایان یافتن جنگ دوم جهانی تشکیل شد که ترغیب توسعه مداوم روستایی با تاکید بر پشتیبانی از کشاورزان ، تشویق تولید و خودکفایی غذایی و کمک به بالا بردن سطح تغذیه از جمله ی اهداف این سازمان محسوب می شود .
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) شعار « رفتار ما آینده ما را می سازد رژیم غذایی سالم برای دنیای بدون گرسنگی » را برای روز جهانی غذا در سال 2019 تعیین کرده است .
محورهای اصلی روز جهانی غذا در سال۲۰۱۹
کاهش قند نمک و چربی محصولات غذایی و آشامیدنی ، نشانگر های رنگی تغذیه در راستای ارتقا دانش مصرفکننده ، نشان ایمنی و سلامت محصولات غذایی سلامت محور ، مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت در حوزه غذا ، برچسب اصالت کالا و سیستم رهگیری و ردیابی در حوزه غذا ، محصولات غذایی ویژه و فراسودمند ، اطلاع رسانی و ارتقای آگاهی مصرف کننده از محورهای اصلی روز جهانی غذا در سال۲۰۱۹ است .
براساس گزارشی که از سوی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد منتشر شده تعداد کسانی که از دسترسی به خوراک مناسب و تغذیه مرتب محروم هستند ۳۱۷ میلیون نفر افزایش یافته و به دو میلیارد نفر در جهان رسیده است .
به این ترتیب ، حدود یکچهارم کل جمعیت جهان به خوراک مناسب دسترسی ندارند . همین آمار حکایت از آن دارند که سالانه بین ۹ تا ۳۶ میلیون نفر در دنیا بر اثر گرسنگی و سوءتغذیه جان خود را از دست میدهند .
غذا ، نیاز اولیه بشر
غذا ، از ابتدایی ترین نیازهای انسانی و بلکه تمام موجودات زنده است و نقش اساسی آن انکار ناشدنی است . سیر کردن غریزه گرسنگی ، از آغازین روز آفرینش تاکنون ، همراه آدمی بوده ، به طوریکه میتوان گفت پیشرفت های شگفت انسان در عرصه صنعت و کشاورزی ، مدیون پاسخ به این غریزه ساده و ابتدایی است .
در قرآن نیز به این نیاز بدنی انسان توجه شده و نام تعدادی از سوره ها با خوراکی ها شروع می شود . در برخی آیات ، گاه به خواص برخی خوردنی ها اشاره شده و در برخی دیگر ، به حیواناتی که سازنده خوردنی های مناسب و مطبوع آدمی است ، اشاره گردیده است .
شعار روز جهانی غذا در سالهای مختلف :
سال ۲۰۱۴ " کشاورزی خانوادگی ؛ تغذیه جهانی ، مراقبت از زمین "
سال ۲۰۱۵ " حفاظت اجتماعی و کشاورزی : شکستن چرخه فقر روستایی "
سال 2016 " آب و هوا در حال تغییر است و غذا و کشاورزی هم باید تغییر کند "
سال 2017 " تغییر آینده مهاجرت ، سرمایه گذاری در امنیت غذایی و توسعه روستایی "
سال 2018 " تلاش برای دستیابی به گرسنگی صفر"
شانزدهم اکتبر مصادف با ۲۴ مهرماه روز جهانی غذا نامگذاری شده است .