کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی بیمارستان نفت گچساران، نکاتی را برای وعدههای غذایی سالم توصیه کرده است.
"ریحانه رحمانی" به مناسبت شانزدهم اکتبر (۲۴ مهرماه) روز جهانی غذا در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران عنوان کرد: این توصیهها به این منظور ارائه شده تا مردم اجزای بشقاب غذایی خود را بهگونهای تنظیم کنند که بدون دریافت مقدار زیاد کالری بیشتر، نیازهای بدن تامین شود.
وی توضیح داد: بشقاب غذایی سالم شامل نصف بشقاب سبزیجات و فیبر، یک چهارم پروتئین و یک چهارم غلات. همچنین از مصرف لبنیات کم چرب همراه غذا غافل نشوید.
نیمی از بشقاب خود را با سبزی و میوه پر کنید
سبزی و میوهها غنی از مواد مغذی هستند و میتوانند به ارتقای سلامت کمک کنند. سبزیهای قرمز، نارنجی و سبز تیره مانند گوجهفرنگی، سیبزمینی شیرین و بروکلی انتخاب کنید.
پروتئین بدون چربی و با ارزش بیولوژیک بالا را انتخاب کنید
غذاهای پروتئینی مانند گوشت بدون چربی گاو، مرغ یا بوقلمون، حبوبات یا سویا انتخاب کنید و حداقل دو بار در هفته از غذاهای دریایی استفاده کنید.
غلات سبوسدار مصرف کنید
حداقل نیمی از غلات مصرفی باید بهصورت غلات کامل یا سبوسدار باشد. روی برچسب غذاها به دنبال عبارت 100 درصد غلات کامل یا 100 درصد گندم کامل، باشید. غلات سبوسدار در مقایسه با غلات تصفیهشده، مواد مغذی بیشتری از جمله فیبرها را فراهم میکنند.
لبنیات را فراموش نکنید
سعی کنید در طول روز از لبنیات کم چرب استفاده کنید. لبنیات کم چرب در مقایسه با نوع پرچرب، دارای مقادیر یکسان کلسیم و مواد مغذی ضروری دیگر میباشد اما دارای چربی و کالری کمتری هستند.
در انتخاب نوع روغن مصرفی دقت کنید
روغنهای مختلفی تاثیرات متفاوتی بر سلامتی دارند. بهترین نوع روغنها، آنهایی هستند که شامل امگا ۹ و امگا ۳ باشند. روغنهای ترجیحی جهت طبخ غذا شامل روغن زیتون، کنجد و کانولا میباشند.
برای غذا خوردن وقت بگذارید
غذایتان را مزه کنید. آرام غذا بخورید و از طعم و بافت غذا لذت برده و به احساستان توجه کنید. به این نکته دقت کنید که خوردن سریع غذا میتواند سبب خوردن بسیار بیشتر شود.
از بشقاب کوچکتری استفاده کنید
در وعدههای غذایی از بشقاب کوچکتری استفاده کنید تا بتوانید اندازه و مقدار غذایتان را کنترل کنید. در این صورت شما میتوانید تمام غذای موجود در بشقاب را خورده و احساس رضایت کنید بدون اینکه زیاد خورده باشید.
غذایتان را کنترل کنید
تلاش کنید بیشتر در منزل غذا بخورید تا بدانید دقیقا چه میخورید. اگر بیرون غذا میخورید اطلاعات تغذیهای را کنترل و مقایسه کنید. از گزینههای سالمتر غذای پختهشده بهجای سرخشده استفاده کنید.
غذاهای جدید را امتحان کنید
غذاهایی مانند انبه، عدس و کلم پیچ را انتخاب کنید که تابهحال امتحان نکردهاید؛ ممکن است یک ماده جدید پیدا کنید که مورد علاقه شما باشد. دستور غذاهای جالب و خوشمزه را با دوستانتان مبادله کنید یا آنها را در اینترنت بیابید.
حس تمایل خود به شیرینی را از راههای سالم اقناع کنید
از دسرهای شیرین طبیعی مانند میوهها استفاده کنید. از کوکتلهای تهیهشده از میوهها یا دسرهای میوهای آمادهشده با ماست استفاده کنید. برای دسرهای گرم از سیب پختهشده پوشیده شده با دارچین استفاده کنید.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) که در ۱۹۴۵ میلادی به وسیله ۴۴ کشور عضو سازمان ملل متحد و با هدف زدودن فقر و گرسنگی در جهان تشکیل شد، در بیستمین کنفرانس خود در نوامبر ۱۹۷۹ میلادی، ۱۶ اکتبر سالروز تاسیس این نهاد را «روز جهانی غذا» نامگذاری کرد.
شعار امسال روز جهانی غذا "دست در دست هم برای غذاهای سالم و آیندهای بهتر" انتخاب شده است.