اولین بار تاریخ 27 ژوئن 1995، روز ملی مشاوره و آزمایش اچ آی وی (NHTD) نامیده شد. روز تست HIV هر سال در بسیاری از کشورها برای تشویق مردم به انجام تست اچ آی وی توسط نهادهای مربوطه سازماندهی میشود.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ 27 ژوئن در جهان به نام “روز مشاوره و آزمایش اچآیوی” نامگذاری شده است و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری در کشورها، افراد را تشویق مینمایند تا در صورت بروز رفتارهای پرخطر و قراگرفتن در محیط آلوده، آزمایش HIV را انجام دهند و سپس وضعیت مردم را در زمینه ابتلا به این بیماری در تمامی سنین، مورد ارزیابی قرار میدهند.
یکی از ضرورتهای این تشخیص، غربالگری افراد دارای رفتارهای پرخطر و نیز شناسایی مبتلایانی است که فاقد رفتار پرخطر بودهاند، اما در اثر شرایط محیطی یا عدم آگاهی، به این بیماری مبتلا شدهاند؛ چراکه فرد مبتلا به اچآیوی ممکن است ظاهری سالم داشته و تا مدتها، فاقد آثار و علامت این بیماری و به عبارتی ناقل پنهان باشد.
شناسایی چنین اقشاری از جامعه، زمینههای اقدامات پیشگیرانه و سلامتمحور تمامی جوامع را به صورتی چشمگیر، فراهم مینماید.
ویروس HIV
ویروس نقص ایمنی انسان (Human Immunodeficiency Virus) باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن انسان می شود.
این ویروس سلولهای سیستم ایمنی که با انواع عفونتها و بیماریها مقابله میکنند را از بین می برد. به نظر میرسد اولین بار ویروس HIV به علت شکار نوعی شامپانزه آفریقایی و تماس با خون این حیوان به انسانها منتقل شده است. علیرغم تلاشهای فراوان، هنوز درمان قطعی برای اچ آی وی وجود ندارد. اما خوشبختانه با استفاده از داروها و روشهای موثر، فرد مبتلا میتواند زندگی عادی و طولانی داشته باشد. همچنین در صورت ابتلا به ویروس اچ آی وی، فرد میتواند با پیروی از دستورالعملها و تذکرات پزشک رابطه جنسی سالمی با شریک جنسی خود برقرار نماید و از او در برابر ویروس محافظت نماید.
علائم ابتلا به HIV
برخی افراد، بین 2 تا 4 هفته پس از آلوده شدن به ویروس HIV ع لائمی مشابه آنفولانزا را تجربه میکنند. بروز این علائم که ممکن است از چند روز تا چند هفته ادامهدار باشند، به معنای ابتلای قعطی به بیماری نیست. گرچه توصیه میشود در صورتیکه به آلودگی با ویروس اچ آی وی شک دارید بهتر است به پزشک مراجعه نموده، تستهای مربوطه را انجام دهید. مواردی از جمله تب و لرز و دردهای عضلانی، تعرق در شب، گلو درد، احساس خستگی، تورم غدد لنفاوی، بروز زخم در دهان از علائم عفونت با ویروس HIV میباشند.
راههای انتقال ویروس HIV
بیشتر افراد مبتلا به اچ آی وی، از طریق رابطه جنسی محافظت نشده و یا استفاده از سرنگ و سوزن آلوده به خون یا مایعات بدن فرد آلوده به این ویروس مبتلا شدهاند. ویروس اچ آی وی میتواند از طریق مادر به جنین انتقال یابد. این انتقال از طریق زایمان طبیعی یا سزارین و همچنین شیردهی امکانپذیر است. این نوع انتقال ویروس، انتقال پری ناتال یا مادر به کودک نام دارد. خوشبختانه با پیشرفت علم در زمینه درمان و جلوگیری از پیشرفت بیماری HIV، امکان این نوع انتقال از مادر به کودک بسیار کاهش یافته است. به عبارتی دیگر، در صورتی که مادر مبتلا به اچ آی وی در دوران بارداری از داروهای تجویز شده توسط پزشک مصرف نماید و همچنین نوزاد او در دوره زمانی مشخص شده پس از تولد، دارو مصرف کند، احتمال ابتلا نوزاد به زیر یک درصد می رسد.
ویروس در خارج از بدن موجود زنده توانایی رشد و تکثیر را ندارد، بنابراین پس از مدتی از روی سطوح از بین میرود. در زمینه انتقال ویروس HIV، باید برخی از باورهای غلط و آزاردهنده برای افراد مبتلا را کنار بگذاریم. ویروس اچ آی وی با در آغوش کشیدن، دست دادن، برقراری روابط روزانه اجتماعی و از طریق هوا منتقل نخواهد شد. پشه، کنه ها و سایر حشرات منتقل کننده ویروس HIV نیستند.
شعار سال ۲۰۲۵ روز مشاوره و آزمایش اچ آی وی «عشق به خود را ارتقا دهید: وضعیت خود را بررسی کنید» است. این روز افراد را تشویق میکند تا آزمایش اچآیوی انجام دهند، از وضعیت خود مطلع شوند و با مراقبت و درمان مرتبط شوند. آزمایش اولین گام مهم در پیشگیری، مراقبت و درمان اچآیوی است و به افراد کمک میکند تا سلامت خود را کنترل کرده و شیوع اچآیوی را کاهش دهند.