سال سرمایه‌گذاری برای تولید
امروز سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴ ۱۰:۳۵

اخبار

ایمنی غذا: علم در عمل

۱۷ خرداد ۱۴۰۴ ۰۹:۰۴
روز جهانی ایمنی مواد غذایی (World Food Safety Day) هر سال در راستای افزایش آگاهی در مورد اهمیت ایمنی مواد غذایی و ترویج اقدامات لازم برای پیشگیری، شناسایی و مدیریت خطرات ناشی از غذا، در هفتم ژوئن برگزار می‌شود.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت گچساران؛ این روز که توسط سازمان ملل متحد برای افزایش آگاهی در مورد اهمیت آداب و ایمنی غذا در تمام مراحل زنجیره غذایی تعیین شده است، نقش مهم ایمنی غذا را در حصول اطمینان از دسترسی همه به غذای ایمن، مغذی و کافی برجسته می‌کند.
روز جهانی ایمنی غذا در دسامبر ۲۰۱۸ توسط مجمع عمومی سازمان ملل‌متحد و به‌دنبال پیشنهاد مشترک سازمان خواربار و کشاورزی (FAO) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) تعیین و نخستین مراسم آن در هفتم ژوئن ۲۰۱۹ برگزار شد. این روز برای تأکید بر ضرورت ایمنی مواد غذایی در دستیابی به اهداف توسعه پایدار به‌ویژه اهداف مرتبط با سلامت، گرسنگی و کشاورزی پایدار ایجاد شده است.
بنابر برآوردهای سازمان جهانی بهداشت، سالانه حدود ۶۰۰ میلیون نفر در اثر مصرف غذای آلوده بیمار می‌شوند و بیش از ۴۲۰ هزار نفر جان خود را از دست می‌دهند. نگران‌کننده‌تر آن که ۴۰ درصد از بار این بیماری‌ها، متوجه کودکان زیر پنج سال است.
شعار سال 2025، "ایمنی غذا: علم در عمل"، یادآور نقش کلیدی علم در محافظت از سلامت جامعه است. داده‌ها، شواهد و مستندات، پایه‌های سیاست‌گذاری‌های مؤثر و اقدامات کارآمد در حوزه ایمنی غذا هستند. از توسعه استانداردهای ایمنی و نظام‌های پایش گرفته تا تحلیل طغیان بیماری‌ها و آموزش مبتنی بر شواهد، علم زمانی اثربخش خواهد بود که به عمل منجر شود.
روز جهانی ایمنی غذا، فرصتی برای یادآوری این واقعیت است که دسترسی به غذای سالم، ایمن و مغذی، نه‌تنها یک حق، بلکه یک مسئولیت مشترک و تعهد جمعی است.
ایمنی غذا چیست و چرا مهم است؟
ایمنی غذا یک عنصر اساسی سلامت عمومی و امنیت غذایی جهانی است. غذای ناایمن حاوی باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها یا مواد شیمیایی مضر می‌تواند موجب ایجاد بیش از ۲۵۰ بیماری شود. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، تخمین زده می‌شود که سالانه ۶۰۰ میلیون نفر پس از خوردن غذای آلوده بیمار می‌شوند که این امر با مرگ ۴۲۰ هزار نفر از آن‌ها همراه است. بیماری‌های ناشی از غذا به‌طور نامتناسبی بر جمعیت‌های آسیب‌پذیر از جمله کودکان، زنان باردار، سالمندان و افرادی با بیماری‌های زمینه‌ای تأثیر می‌گذارد.
عوامل بیماری‌زا به‌عنوان شایع‌ترین میکروب‌های تأثیرگذار روی غذاها و آلوده‌کننده آن‌ها که موجب بیماری یا مسمومیت غذایی می‌شوند، عبارتند از  سالمونلا، نورویروس، کلستریدیوم پرفرنجنس، کمپیلوباکتر و استافیلوکوکوس اورئوس (استاف) و در صورت رعایت نشدن اقدامات ایمنی، هر فردی ممکن است قربانی مسمومیت غذایی شود.
مسمومیت غذایی یک بیماری شایع‌تر از آن‌چه است که می‌توان تصور کرد و از شایع‌ترین شرایطی است که توسط عوامل بیماری‌زا منتقل می‌شود، با این حال با استفاده از مکانیسم‌های ایمنی مواد غذایی صد درصد قابل پیشگیری است.
غذای سالم یک شاهرگ حیاتی برای حفظ سلامتی محسوب می‌شود. غذای ناسالم می‌تواند عامل بسیاری از بیماری‌ها و مشکلات باشد. غذای ناسالم می‌تواند باعث بروز اختلالات اساسی در رشد، کمبود مواد مغذی و ریز مغذی‌ها، همه‌گیری بیماری‌ها و یا حتی بیماری‌های روانی و…  شود.
تعداد بازدید : ۶۰

نظرات بینندگان