روز هشتم ماه می به عنوان «روز جهانی سرطان تخمدان» معرفی شده است؛ به این امید آنکه آگاهی مردم جهان از این بیماری خطرناک افزایش یابد و مرگهای ناشی از آن به حداقل برسد.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ مسئله سرطان هیچگاه برای انسان قابل درک نبوده؛ چراکه در اغلب موارد، جز درد و اندوه نتیجهای در بر نداشته است. این در حالی است که امروزه پیشرفت علم میتواند به طور قابل توجهی به مبارزه با سرطان برود؛ زیرا افزایش آگاهی افراد از این بیماری، اِعمال اقدامات پیشگیرانه را در پی دارد.
سرطان تخمدان یکی از شایعترین انواع این بیماری است که همه ساله به مرگ بسیاری از زنان ساکن در کره خاکی منجر میشود. محققان بر این باور هستند که درک نادرست از سرطان تخمدان و ناآگاهی از آن، بیشترین آثار مخرب را بر سلامت زنان به جا میگذارد و حتی مرگ را برای بسیاری از آنان در پی دارد.
سرطان تخمدان، یک بیماری بسیار جدی است که همه ساله به مرگ حدود ۱۴۰ هزار نفر از زنان سراسر جهان منجر میشود. با این حال، شناخت مردم از این بیماری مانند سایر اختلالات زنان و زایمان، بسیار پایین است و همین امر، تبعات منفی زیادی را به ویژه در مناطق در حال توسعه به دنبال داشته است. به همین دلیل، مؤسسه خیریه سرطان تخمدان تارگت در بریتانیا، روز هشتم می هر سال را به عنوان «روز جهانی سرطان تخمدان» اعلام کرد؛ به این امید که آگاهی مردم جهان از این بیماری را افزایش دهد و از این طریق، نور امید را در دل زنان مبتلا به بیماری و سایرین برای پیشگیری از ابتلاء به آن بکارد.
سرطان تخمدان در تخمدانهای زنان که ساختارهایی کیسه مانند و شامل سلولهای تخمک است، اتفاق میافتد و به مشکلات زیادی در افراد مبتلا منجر میشود. زنان مبتلا به سرطان تخمدان، اغلب با مشکلاتی مانند نفخ معده، سختی در هضم غذا، درد شکم و تکرر ادرار دست و پنجه نرم میکنند. اغلب مطالعههایی که در این زمینه انجام شده، حاکی است که سرطان تخمدان هشتمین سرطان رایج در دنیا به شمار میرود، با این حال متخصصان در تشخیص آن به مراتب با اشتباه مواجه میشوند. در نتیجه، افزایش آگاهی در این زمینه و بهبود تجهیزات شناختی یک ضرورت به شمار میرود که میتواند در نهایت، کاهش حداکثری مرگهای ناشی از آن را در میان زنان در پی داشته باشد.
سرطان تخمدان در حال حاضر پنجمین علت شایع مرگومیر زنان محسوب میشود. تخمدانها دو غده هستند که تخمک و هورمونهای زنانه استروژن و پروژسترون را تولید میکنند و زمانی این بیماری بروز میکند که سلولهای غیرطبیعی در تخمدان شروع به تکثیر خارج از کنترل کنند و تومور را تشکیل دهند.
در صورت درمان نشدن، تومور میتواند به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد و منجر به بروز سرطان تخمدان متاستاتیک یا سرطان تخمدان پیشرفته شود. سرطان تخمدان دارای علائم اولیه و هشداردهنده است و طبق آمار، ۲۰ درصد انواع آن در مراحل اولیه قابل شناسایی خواهد بود.
فاکتورهای خطرزا در سرطان تخمدان شامل سابقه خانوادگی، سنین بالا، تاریخچه بیماری و بیماری چاقی بیش از حد میشود و راههای درمانی این بیماری شامل رادیوتراپی، جراحی و شیمیدرمانی است. در صورتی که این سرطان در مراحل اولیه شناسایی شود، ۹۴ درصد احتمال زنده ماندن بیمار به مدت حداقل پنج سال وجود دارد.
علائم سرطان تخمدان
پزشکان خیلی زود متوجه نشانههای اولیه سرطان تخمدان نمیشوند، چراکه علائم اولیه این بیماری مشابه سایر بیماریهای رایج مانند سندرم پیش از قاعدگی، سندرم روده تحریکپذیر یا مشکلات مثانه هستند، یا تمایل به از بین رفتن و عود کردن دوباره دارند.
مهمترین علائم اولیه سرطان تخمدان شامل احساس درد یا فشار در لگن، خونریزی واژینال غیرمنتظره، احساس درد در کمر یا شکم، نفخ، احساس سیری سریع هنگام غذا خوردن، تغییر در الگوی ادرار مانند تکرر ادرار و تغییر در عادات حرکت روده مانند یبوست است و اگر این موارد دو هفته یا بیشتر طول بکشد، فرد باید به پزشک مراجعه کند.
سرطان تخمدان در صورت پیشرفت، میتواند علائم دیگری مانند حالت تهوع و سوءهاضمه، از دست دادن اشتها، کاهش وزن، تنگی نفس یا خستگی نیز ایجاد کند.