سال سرمایه‌گذاری برای تولید
امروز چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ ۱۳:۴۳

اخبار

اختلال دوقطبی؛ گاهی شاد، گاهی غم

روز جهانی اختلال دو قطبی (World Bipolar Day) هر ساله در ۳۰ مارس و همزمان با سالروز تولد ونسان ون گوگ نقاش هلندی گرامی داشته می‌شود.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ نام‌گذاری ۳۰ مارس برای روز جهانی دو قطبی (WBD) نخستین بار از سوی شبکه‌ی آسیایی اختلال دو قطبی (ANBD)، بنیاد جهانی دو قطبی (IBFP) و جامعه جهانی دو قطبی (ISBD) انجام شد.
اختلال دوقطبی یک وضعیت سلامت روانشناختی است که به عنوان اختلالات شدید خلقی تعریف شده است. اختلال دو قطبی بر حالات خلقی، افکار و رفتار فرد تأثیر می‌گذارد. این اختلال قابل درمان و کنترل است، با این وجود بیشتر افراد مبتلا با نادیده گرفتن علائم هشداردهنده آن، زندگی آسان و آرامی را تجربه نمی‌کنند.
اختلال دو قطبی چیست
یکی از اختلالات روانی که بیشتر در سنین نوجوانی و بزرگسالی دیده می‌شود، اختلال روانی دو قطبی یا افسردگی-شیدایی یا بایپولار (Bipolar)است که عموماً افراد مبتلا از نشانه‌های آن بی اطلاع هستند. افراد مبتلا به این بیماری دچار تغییرات شدید خلق می‌شوند.
این بیماری انواع مختلفی دارد که مهمترین انواع آن اختلال دوقطبی نوع یک و اختلال دو قطبی نوع دو است. تفاوت این دو اختلال در وجود دوره شیدایی است؛ در نوع یک این حالت اتفاق می‌افتد ولی در نوع دو فرم خفیف‌تری از آنکه نیمه شیدایی است، بروز می‌کند. شروع بیماری معمولاً با دوره‌ای از افسردگی می‌باشد و پس از یک یا چند دوره از افسردگی، دوره شیدایی بارز می‌شود. در تعداد کمتری از بیماران شروع بیماری با دوره شیدایی یا نیمه-شیدایی است.
اغلب افرادی که دچار اختلال دوقطبی هستند دو وضعیت و حال مختلف و متناوب را تجربه می‌کنند، یکی دوران پرانرژی و تکانش (شیدایی) و دیگری دوران غم و نومیدی و از دست دادن علایق به فعالیت‌های مختلف (افسردگی). این مساله در مورد کودکانی که دچار اختلال دوقطبی هستند نیز صادق است، هر چند نشانه‌ها و عوارض آن در کودکان ممکن است تا حدودی متفاوت باشد، برای مثال، کودکان و نوجوانان در دوران مانیایی، احتمالاً بیشتر از بالغین زود رنج و تحریک پذیر می‌شوند و رفتارهای تخریبی نشان می‌دهند تا رفتارهای شادمانه به علاوه، کودکان بیشتر از بالغین احتمال دارد که این حالت‌ها را در یک زمان و به طور توأم داشته باشند که به آن حالت مختلط گفته می‌شود.
تشخیص اختلال دوقطبی
اخلاق همه بالا و پایین دارد. گاهی به شدت عصبانی می‌شویم، گاهی هم شاد هستیم. این نوسانات عاطفی طبیعی هستند و برای همه پیش می‌آیند و نشانه اختلال دوقطبی نیستند، این اختلال را فقط پزشکان می‌توانند تشخیص دهند و درمان آن باید تحت نظر پزشک باشد.
هدف روز جهانی دوقطبی چیست؟
چشم‌انداز روز جهانی دوقطبی، افزایش آگاهی مردم درباره‌ی اختلال دوقطبی و نابود کردن انگ اجتماعی از این اختلال روانی است. هر ساله در این روز همایش‌ها و گردهمایی‌هایی پیرامون اختلال دوقطبی در سراسر جهان برگزار می‌شود. این گردهمایی‌ها زمینه را برای افزایش آگاهی مردم و نیز آگاهی از تازه‌ترین یافته‌های پژوهشی پیرامون دوقطبی فراهم می‌کند.
به زبان ساده اختلال دوقطبی، گونه‌ای از اختلال خلقی روان‌شناختی است که فرد در دوره‌هایی پی در پی، بسیار خوب و خوشحال و در دوره‌ای دیگر بسیار ناراحت و افسرده است. این دوره‌های شادی و افسردگی که پشت سر هم می‌آیند برای دوستان و اطرافیان فرد، غیرعادی است. اختلال دوقطبی در گذشته بیماری افسردگی مانیک یا مانیک دیپرشن نامیده می‌شد.
تاریخچه روز جهانی دوقطبی
وینسنت ون‌گوگ نقاش سرشناس هلندی است که زندگی پرفراز و نشیبی داشته است. این نقاش سرشناس از اختلال دوقطبی رنج می‌برده است. از آن جایی که ون‌گوگ در ۳۰ مارس زاده شد و به اختلال دوقطبی دچار بود زادروزش یعنی ۳۰ مارس را روز جهانی اختلال دوقطبی نام‌گذاری کردند. روز جهانی دوقطبی فقط روزی برای بزرگداشت نیست بلکه باید در این روز آگاهی را پیرامون اختلالات روانی به ویژه اختلال دوقطبی افزایش داده شود.
موضوع روز جهانی دوقطبی امسال ""Bipolar Strong "قوی دوقطبی" است. این موضوع تاب آوری، وحدت و قدرت افراد مبتلا به اختلال دوقطبی را برجسته می‌کند. 
۱۰ فروردین ۱۴۰۴ ۰۸:۵۰
تعداد بازدید : ۵۰

نظرات بینندگان