سال سرمایه‌گذاری برای تولید
امروز چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ ۰۴:۴۳

اخبار

روز جهانی سل؛ فرصتی برای پایان دادن به این بیماری کشنده

سازمان جهانی بهداشت به بهانه کشف میکروب سل توسط روبرت کخ ۲۴ مارس (چهارم فروردین) را روز جهانی مبارزه با سل نامگذاری کرده و همزمان با این روز در همه کشورهای جهان فعالیت‌های همگانی ملی و جهانی مبارزه با سل داده با طرح شعارهایی نو و ارائه برنامه‌هایی جدید، برگزار می‌شود.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ روز جهانی سل، یکی از هشت جنبش رسمی جهانی بهداشت عمومی است که توسط "سازمان بهداشت جهانی" (WHO) مشخص شده است.
نامگذاری روزها با عنوان هر یک از بیماری‌ها فرصتی بسیار مناسب برای افزایش آگاهی و دانش عمومی مردم است و همچنین با افزایش همکاری دستگاه‌های مربوطه و تداوم تلاش‌‌های آنها می‌توان گامی ارزنده در جهت کنترل این بیماری برداشت.
سل از گذشته‌های دور به عنوان بیماری عفونی مزمن، موجب ترس و نگرانی جوامع انسانی بوده و این بیماری همچنان به عنوان شایع‌‌ترین علت مرگ انسان‌‌ها در میان دیگر بیماری‌‌های عفونی شناخته می‌شود اما با اقدامات پیشگیرانه انجام شده این بیماری رو به افول است.
شعار روز جهانی سل در سال ۲۰۲۵، «بله، ما می‌توانیم به سل پایان دهیم!» تعیین شده که تاکیدی بر تعهد جهانی برای ریشه‌کن کردن این بیماری است. این شعار، مردم و مسئولان بهداشتی و سران کشورها را به سرمایه‌گذاری بیشتر و اقدامات موثرتر در این زمینه دعوت می‌کند.
سل چگونه از بیمار به فرد سالم منتقل می‌شود
سل یک بیماری واگیر با منشاء میکروبی بوده که می‌تواند تمام اعضای بدن را مبتلا کند. شایع‌ترین راه انتقال عفونت همیشه از راه تنفس است اما میکروب سل پس از ورود به ریه و ایجاد ضایعه اولیه می‌تواند از طریق جریان خون، عروق لنفاوی یا در اثر مجاورت، به طور مستقیم به دیگر قسمت های بدن منتشر شود.
میکروب سل به صورت ذرات ریز وارد هوا شده و مانند سرماخوردگی منتقل می‌شود، این ذرات توسط سرفه، عطسه، صحبت، خنده و یا فریاد فرد بیمار ایجاد و در هوا پخش می‌شود.
یک سرفه می‌تواند سه هزار ذره میکروبی وارد هوا کند و پنج دقیقه صحبت کردن نیز همین تعداد ذره تولید می‌کند، عطسه نیز تعداد بیشتری از این ذرات را ایجاد می‌کند، این ذرات میکروبی چون بسیار کوچک هستند در هر فضای بسته ای برای مدت طولانی می توانند به طور معلق باقی بمانند.
حدود یک چهارم جمعیت دنیا و حدود ۱۵ میلیون نفر در ایران دچار سل نهفته هستند، یعنی سالهاست دارند با این میکروب زندگی می کنند اما بیمار نیستند و سل را هم به دیگری انتقال نمی دهند.
فرد مبتلا به سل ریوی دارای علائمی مانند سرفه مداوم (به مدت ۲ هفته یا بیشتر) به عنوان مهمترین و شایعترین علامت است که می‌تواند با خلط همراه باشد یا نباشد، تب، تعریق شبانه، کاهش وزن، بی اشتهایی، خستگی و ضعف عمومی از دیگر علائم این بیماری است.
در صورت بروز هریک از علائم بیماری سل به خصوص سرفه بیش از ۲ هفته در خود یا یکی از بستگان، به نزدیکترین مراکز یا پایگاه بهداشتی مراجعه کنید تا با تهیه نمونه خلط و آزمایش آن توسط پرسنل بهداشتی (به طور رایگان) از وجود بیماری مطلع شوید.
۴ فروردین ۱۴۰۴ ۱۷:۳۹
تعداد بازدید : ۴۵

نظرات بینندگان