متاپنوموویروس انسانی (HMPV) عمدتاً از طریق ترشحات سرفه و عطسه فرد آلوده، تماس با سطوح آلوده به ویروس و سپس دست زدن به دهان، بینی یا چشمها منتقل میشود این ویروس در مکانهایی مانند مدارس، مهد کودکها و بیمارستانها و اماکن تجمعی راحتتر گسترش مییابد پس بهترین راه پیشگیری از این بیماری شستن دستها، استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ و خودداری از تماس نزدیک با افراد بیمار است.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ براساس گزارشی که مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت منتشر شده است؛ هر چند شواهد نشان میدهد ویروس HMPV موسوم به ویروس جدید چینی، حداقل از ۶۰ سال قبل در دنیا بوده است اما این ویروس اولین بار در سال ۲۰۰۱ در آزمایشگاهی در هلند شناسایی شد.
متاپنوموویروس انسانی یا HMPV یک ویروس تنفسی است که علائمی مشابه سرماخوردگی و آنفلوآنزا ایجاد میکند. این ویروس در فصل پاییز و زمستان همانند بسیاری از ویروسهای دیگر هر ساله افرادی را به بیماری شبیه سرماخوردگی مبتلا میکند و در برخی افراد بویژه اطفال ممکن است بیماری شدیدتری نیز ایجاد کند. در حالی که این بیماری به طور کلی خفیف است، میتواند منجر به عوارض شدید مانند ذات الریه شود به ویژه در نوزادان، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
HMPV یک ویروس RNA تک رشتهای است که همانند آنفلوآنزا از طریق قطرات تنفسی یا تماس با سطوح آلوده پخش میشود.
ممکن است HMPV پیشرفت کرده و موجب برونشیت یا پنومونی گردد و مشابه سایر ویروسهایی است که موجب عفونتهای دستگاه تنفس فوقانی و تحتانی میشوند. دوره کمون تخمینی این ویروس ۳ تا ۶ روز و میانه طول مدت بیماری بسته به شدت آن متغیر اما مشابه سایر ویروسهای تنفسی است.
تمیز کردن سطوح بالقوه آلوده (مانند دستگیره درب و اسباب بازی)، ممکن است به طور بالقوه از انتقال بیماری جلوگیری کند. در سطوح بیمارستانی نیز ضروری است موازین کنترل عفونت رعایت شود.
چرا کودکان و سالمندان در برابر این ویروس آسیبپذیرتر هستند؟
یک فرد ممکن است چندین بار به ویروس اچامپیوی مبتلا شود. کارشناسان بر این باورند که اولین مواجهه با این ویروس معمولاً شدیدترین علائم بیماری را به همراه دارد. پس از آن، بدن تا حدی ایمنی پیدا میکند و ابتلای مجدد به ویروس اچامپیوی معمولاً به بروز بیماری خفیفتری منجر میشود، مشروط بر اینکه سیستم ایمنی بدن همچنان قوی باشد و تحت تأثیر بیماریهایی مانند اچآیوی یا سرطان تضعیف نشده باشد.
این موضوع میتواند توضیح دهد چرا کودکان زیر ۵ سال و همچنین سالمندان بالای ۶۵ سال که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند یا افراد مبتلا به مشکلات تنفسی، به طور ویژه در برابر موارد شدید اچامپیوی آسیبپذیر هستند.
از آنجا که گمان میرود ویروس اچامپیوی دههها در گردش بوده است، کارشناسان باور دارند که ایمنی قابل توجهی در سطح جهانی ایجاد شده است.