به منظور افزایش سطح آگاهی عمومی و آموزشهای بهداشتی لازم برای پیشگیری از بیماریهای کلیه و حفظ سلامت کلیهها، در ایران ۲۳ تا ۳۰ آبانماه به عنوان هفته حمایت از بیماران کلیوی نامگذاری شده است.
تشخیص زودهنگام، محافظت از سلامت کلیهها
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ در این هفته تلاش میشود که آگاهی عمومی درباره بیماریهای کلیوی ارتقا یافته و وضعیت بیماران کلیوی مورد بازنگری قرار گیرد و مشکلات متعددی که این بیماران با آن مواجه بوده و حل نشده باقیمانده به چالش کشیده شود. شعار امسال این هفته "تشخیص زودهنگام، محافظت از سلامت کلیهها" میباشد.
بیماریهای کلیوی یکی از بیماریهای خاموش و بدون علامت در زندگی امروزی است که در صورت طی نشدن روند درمان ممکن است منجر به ناتوانی طولانیمدت یا حتی مرگ شود، از همین رو، افزایش آگاهی در خصوص این مشکلات، گام موثری در راستای پیشگیری، تشخیص و درمان به موقع به شمار میرود.
بیماری کلیوی، بیماری خاموش لقب گرفته است، زیرا اغلب افراد زمانی متوجه این نوع بیماری خود میشوند که به مرحله آخر آن یعنی دیالیز رسیده و رنج بیپایان آن را تجربه میکنند.
اغلب افراد در حالی به بیماریهای کلیوی مبتلا میشوند که حتی از وضع خود خبر ندارند، نشانههای اولیه بیماریهای مرتبط با کلیه جزئی و کم اهمیت به نظر میرسند و به همین دلیل ممکن است افراد چند سال با این نشانهها زندگی کنند و حتی شکایتی هم نداشته باشند اما همین مشکلات کوچک به نارسایی کلیوی منجر میشود.
بر اساس آمارهای منتشر شده از هر نفر چهار نفر یک نفر در معرض ابتلا به بیماری کلیوی قرار دارد و دیابت، فشارخون بالا، مصرف خودسرانه دارو و مسدود شدن لولههای ادراری به عنوان علتهای شایع بروز چنین بیماری عنوان میشود.
کلیه، عضو کوچک و پراهمیت بدن انسان است که هر ۲۴ ساعت در مجموع حدود ۲۰۰ لیتر از مایعات بدن را تصفیه و از این میزان حدود ۲ لیتر مایع به صورت ادرار از بدن دفع و باقیمانده یعنی حدود ۱۹۸ لیتر به بدن باز گردانده میشود.
همچنین این عضو بدن تنظیم فشار خون، تعادل الکترولیتی و تولید سلولهای قرمز خون را برعهده دارد و چنانچه کلیهها یک روز وظایف خود را به درستی انجام ندهند، عملکرد بیشتر ارگانهای بدن، بویژه قلب مختل میشود.
کلیه، هورمونهای تنظیم فشارخون را میسازد. به همین علت بیماری کلیه باعث افزایش فشارخون میشود. برعکس این مساله نیز ممکن است اتفاق بیفتد. فشارخون بالا به رگهای بدن آسیب میرساند و خونرسانی به کلیه کم میشود. علاوه بر این، فشارخون بالا به نفرونها که واحدهای کوچک تصفیه خون در کلیه هستند نیز آسیب میرسانند. اگر کسی بیماری مزمن کلیه داشته باشد نیز فشار خون بالا باعث بدتر شدن آن میشود.
حفظ سلامت و مراقبت از کلیهها
حفظ سلامت و مراقبت از کلیهها دشوار نیست و به راحتی میتوان با چند راهکار ساده مانند تحرک کافی، اندازهگیری مرتب قندخون، کنترل فشارخون، مصرف غذای سالم، نوشیدن آب کافی، عدم استعمال دخانیات، کاهش وزن و عدم مصرف خودسرانه دارو سلامت کلیهها را تضمین کرد.