براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر یک نفر از هر ۱۰ نوزاد، در سراسر جهان نارس متولد میشود. همچنین در کشور ایران سالیانه حدود ۱.۲ میلیون نوزاد متولد میشوند که حدود ۱۱ درصد از آنان نارس (کمتر از ۳۷ هفته کامل بارداری) هستند.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ این موضوع باعث شد سازمان جهانی بهداشت برای نخستین بار در سال 2011، 17 نوامبر (27 آبان) را روز جهانی نوزادان نارس اعلام کند.
روز جهانی نوزادان نارس فرصتی است برای حمایت از خانوادههایی که اضطراب زایمان پیش از موعد را تجربه کرده و در حال پرورش کودکانی هستند که با وجود انبوهی از مشکلات بهسختی برای زنده ماندن تلاش میکنند.
حساسسازی و تعهد سیاستگذاران سلامت در زمینه فراهم کردن زیرساختها و منابع و استانداردهای خدمات ترویج فرزندآوری، پیشگیری از تولدهای زودرس و مراقبت از نوزادان نارس، افزایش مسئولیتپذیری اجتماعی به منظور جلب مشارکت سازمانهای مردم نهاد و خیرین در امر مراقبت از نوزادان نارس و ارتقای آگاهی اقشار جامعه در زمینه مراقبتهای مورد نیاز برای پیشگیری از تولد زودرس و مراقبت از نوزادان نارس پس از تولد در ابعاد مختلف تکامل فیزیکی، عاطفی، روانی، اجتماعی بخشی از اهداف برگزاری روز جهانی نوزاد نارس است.
امسال روز جهانی نوزاد نارس با عنوان دستاوردهای بزرگ حاصل اقدامهای کوچک است؛ «مراقبت بلافاصله پوست با پوست مادر را برای همه نوزادان در همه جا فراهم کنید» نامیده شده است.
نوزادی که نارس به دنیا می آید، با وزن کم تمام نیازهای خود را از بدن مادر دریافت نکرده است، آنها پس از تولد در دستگاههای ویژه مراقبت نوزادان نگهداری میشوند.
او کوچک و لاغر است، زیرا بافت چربی زیرپوست جنین در هفتههای آخر دوران حاملگی در داخل رحم به وجود میآید، اگر جنین زودتر از موعد مقرر به دنیا آید، بافت چربی زیر جلد ندارد و لاغر است.
نوزادان نارس با مشکلات متعددی متولد میشوند ازجمله میتوان به تکامل نیافتن برخی اندامهای داخلی مانند ریه، مشکل گوارشی، مغزی، قلبی و چشمی اشاره کرد.
اگر نوزاد نارس هنگام تولد یا بعد از آن دچار مشکل نشود و بعد از تولد، مراقبت صحیح و دقیقی از او به عمل آید و درست تغذیه شود، ازنظر جسمی و ذهنی در آینده با نوزادانی که بهطور طبیعی و در موعد مقرر به دنیا میآیند، تفاوتی ندارد.
با تولد نوزاد نارس و به دلیل برخی مشکلات، وی را برای مدتی در بیمارستان بستری می کنند و علاوه بر تحمیل هزینههای درمانی و بهداشتی به اقتصاد خانواده، بار آن بر دوش دولت نیز سنگینی میکند.
درعینحال، تولد نوزاد نارس یکی از علتهای عمده مرگومیر نوزادان است و نوزادانی که چند هفته زودتر به دنیا میآیند درخطر مشکل سلامتی بعدی قرار دارند.
آنها به مراقبتهای خاص و پیگیری همهجانبه در رابطه با ابعاد مختلف سلامتی ازجمله وضعیت رشد و تکامل، ارزیابی شبکیه چشم، بینایی و شنوایی نیاز دارند.
سبک زندگی و کار مدرن، استرس و بیماری، افزایش سن فرزندآوری (به ویژه در اولین بارداری)، مصرف الکل و سیگار و مواد مخدر، مصرف داروهای غیرمجاز در حین بارداری، چندقلویی و مشکلات جنینی از جمله علل تولد زودرس هستند.