کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان نفت گچساران اصول صحیح تغذیه برای اینکه فرد در دوره سالمندی سالم و با نشاط باشد را تشریح کرد.
ریحانه رحمانی به مناسب ملی هفته سالمند (7-13 مهر) در گفتگو با خبرنگار پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران بیان کرد: با افزایش سن، سبک زندگی و اشتها میتواند تغییر کند و این موضوع بر انواع و مقدار غذاهایی مصرفی فرد تأثیر میگذارد.
وی افزود: کاهش اشتها یا کاهش توانایی خرید و تهیه غذاهای سالم میتواند بر دریافت ویتامینهای ضروری، مواد معدنی و فیبر مورد نیاز افراد مسن تأثیر منفی داشته باشد که این دریافت ناکافی مواد مغذی به نوبه خود میتواند به ناخوشی عمومی کمک کند یا برخی از شرایط مزمن فرد را تشدید کند. بنابراین مهم است که از هر وعده غذایی و میان وعده به عنوان فرصتی برای تغذیه مطلوب استفاده کنید.
کارشناس تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان نفت گچساران عنوان کرد: توصیههای زیر میتواند به سالمندان در حفظ عادات غذایی سالم با افزایش سن کمک کند.
از نمک کمتر استفاده کنید
همه افراد در رژیم غذایی خود به مقداری نمک نیاز دارند، اما مصرف بیش از حد آن میتواند خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماری قلبی را افزایش دهد. نمک به طور طبیعی در بسیاری از غذاها مانند گوشت، تخممرغ، شیر و سبزیجات وجود دارد، اما آن چیزی که برای ما خطر آفرین است، نمکی است که به غذاها اضافه میکنیم.
افراد مسن باید مصرف غذاهای پر نمک مانند گوشت قرمز، خوراکیهایی مانند چیپس، سسها و مواد غذایی فرآوری شده (مانند کنسروها، سوسیس، کالباس و ... ) را محدود کنند. برای کاهش مصرف نمک میتوانید از ادویهها، آبلیمو و ... استفاده کنید.
آب بیشتری بنوشید
با افزایش سن، ممکن است اغلب احساس تشنگی نکنید. که این امر به نوبه خود باعث اختلال در عملکرد سیستم گوارش و ایجاد یبوست (که یکی از شایعترین مشکلات سالمندان است) میشود. بنابراین سعی کنید حداقل شش بار در روز آب بنوشید و در هوای گرمتر یا اگر در حال ورزش هستید، این مقدار را افزایش دهید.
مصرف غذاهای حاوی چربیهای اشباع شده و چربیهای ترانس را محدود کنید
کیکها، شیرینیها، غذاهای سرخشده عموماً دارای چربی اشباع بالایی هستند. رژیم غذایی غنی از چربیهای اشباع باعث افزایش سطح کلسترول خون شده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش میدهد. سعی کنید روغنهای گیاهی (مانند روغن کلزا، زیتون، آفتابگردان، سویا، کنجد) و ماهی را جایگزین کره حیوانی، گوشت قرمز و روغن های جامد کنید.
ویتامینها و موادمعدنی
کمبود مواد مغذی در افراد مسن به دلیل کاهش اشتها یا مشکلات گوارشی ناشی از بیماری یا دارو غیرمعمول نیست. بنابراین ویتامینها و مکملهایی که توسط پزشک یا متخصص تغذیه برایتان تجویز شده مصرف کنید. از طرفی برای جمعیت سالم، مکمل ویتامین و مواد معدنی نمیتواند جبران کننده رژیم غذایی نامناسب باشد! بنابراین سعی کنید از همه گروه غذایی استفاده کنید تا ضمن لذت بردن از غذای خود، تا حد ممکن مواد مغذی مورد نیازتان را از غذاها دریافت کنید.
سلامت استخوان
بیش از 65 درصد از بزرگسالان 50 سال و بالاتر به پوکی استخوان یا استئوپنی مبتلا هستند و شکستگیهای لگن، ساق پا و مچ دست در میان این افراد شایع است. دریافت کلسیم، فلوراید و ویتامین D کافی و ورزش راههای محافظت در برابر پوکی استخوان هستند. شیر و فرآوردههای آن مانند ماست و پنیر، بادام، کنجد منابع خوبی از کلسیم هستند.
ویتامین D نیز برای کمک به ساخت و حفظ استخوانهای سالم ضروری است. بهترین منبع ویتامین D خورشید است، اما شما فقط باید هر روز مدت کوتاهی (10 تا 30 دقیقه) را در زیر نور آفتاب بگذرانید تا به بدنتان کمک کنید ویتامین D مورد نیاز خود را بسازد. افرادی که به آنها توصیه شده است از آفتاب دوری کنند (مانند کسانی که سرطانهای پوستی دارند) یا کسانی که توانایی بیرون رفتن ندارند، میتوانند ویتامین D را از غذاهایی مانند زرده تخممرغ، کره، مارگارین سفره، شیر، ماست و پنیر دریافت کنند.
و در نهایت انجام فعالیتهای بدنی مانند پیادهروی یا استفاده از وزنههای سبک میتواند از سلامت استخوانهای شما حمایت کند.
یبوست
برای جلوگیری از یبوست، مهم است که غذاهای حاوی فیبر بالا را در رژیم غذایی خود بگنجانید. غلات سبوسدار، نان سبوسدار، میوه و حبوبات منابع عالی فیبر هستند.
به یاد داشته باشید
• با افزایش سن، به انتخاب غذاهای سالم برای حمایت از سلامت خود ادامه دهید.
• مصرف غذاهای سرشار از نمک، چربی و شکر را محدود کنید.
• آب بیشتری بنوشید.
• از همه گروههای غذایی لذت ببرید و وزن خود را در محدوده نرمال حفظ کنید.
• مقدار فیبر دریافتی روزانه خود را افزایش دهید و در کنار آن مایعات بیشتری استفاده کنید.