سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز چهارشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۳ ۲۳:۵۶
 

اخبار

مراقب پشه آئدس و تب دِنگی باشیم

طی هفته‌های گذشته موارد جدیدی از مبتلایان به بیماری «تب دنگی» که بر اثر گزیدگی نوعی پشه به انسان منتقل می‌شود، در برخی شهرهای کشور شناسایی شده و با وجود اقدامات بهداشتی انجام شده توسط مسئولان امر، روند افزایشی داشته است.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران؛ تب دِنگی (Dengue fever) نام یک بیماری ویروسی است که به آن تب دنگ، تب دانگ و تب استخوان‌شکن هم گفته‌ می‌شود. این بیماری از طریق پشه‌ای به نام پشه آئدس به انسان منتقل می‌شود.
بیماری ویروسی تب دانگ به وسیله گزش پشه‌ای به نام پشه آئدس به انسان منتقل شده و علائمی همچون تب، سر درد شدید، درد مفاصل، استخوان‌ها و عضلات، درد پشت چشم و بی‌اشتهایی و استفراغ به همراه دارد.
پشه آئدس یک پشه است که روزها انسان را می‌گزد و حداکثر گزش را در صبح زود و هنگام غروب آفتاب انجام می‌دهد؛ این پشه می‌تواند در هر ظرف یا جایی که مقداری آب جمع می‌شود، مانند لاستیک، قوطی کنسرو، قایق، گلدان شیشه‌ای و غیره تخم‌گذاری کند.
ویروس تب دانگ از پشه آلوده به انسان منتقل می‌شود. یک پشه فردی را که به ویروس دنگی آلوده است، گاز می‌گیرد و وقتی پشه شخص دیگری را نیش می‌زند، بدین ترتیب ویروس منتقل می‌شود.
این بیماری در صورتی که به موقع تشخیص داده نشود و برای درمان آن اقدام مناسب صورت نگیرد، در مدت زمان کوتاهی، فرد مبتلا را با خطر مرگ مواجه می‌کند. 
راه‌های پیشگیری از تب دانگ
تخلیه و تمیز کردن مرتب ظروف محتوای آب مانند گلدان‌های شیشه‌ای، ظروف زیرگلدان، ظروف آب پرندگان و حیوانات و موارد مشابه. (هر دو روز یکبار)، تعبیه درب روی ظروف محتوای آب مانند تانکر و بشکه، جلوگیری از تجمع آب در زیرکولر، جلوگیری از تجمع آب راکد در زباله‌ها و ضایعات جامد مانند ظروف رها شده، ضایعات اتومبیل، لنج و قایق و لاستیک، از طریق پوشاندن یا جمع‌آوری آنها، وارونه کردن اجسام در معرض باران مانند ظروف و قایق های بلااستفاده، پوشیدن لباس‌های آستین بلند و شلوار بلند و جوراب از راه‌های پیشگیری از تب دانگ بوده و ضروریست در زمان مسافرت به مناطق همه‌گیری بیماری از قلم دافع حشرات بر روی مناطقی از پوست که با لباس پوشیده نمی شود، استفاده شود.
استفاده از پشه بند در صورتی که در طی روز در فضای باز استراحت می‌کنید، نصب توری روی درب و پنجره‌ها و اطمینان از سالم بودن آنها ضروری بوده و در مناطق همه‌گیری بیماری از بازکردن پنجره‌های بدون توری اتاق هتل خودداری شود.
افرادی که قبلا یک بار به تب دانگ مبتلا شده‌اند (واکنش شدید سیستم ایمنی)، مبتلایان به دارای نقص سیستم ایمنی، بانوان باردار و کودکان زیر یکسال به تب دانگ شدیدتری مبتلا می‌شوند.
تب، سردرد شدید، درد مفاصل، استخوان‌ها و عضلات، درد پشت چشم، بی‌اشتهایی و استفراغ، درد شدید شکم، خونریزی از بینی و دهان، اختلال در تنفس، علائم شوک به دلیل کم آبی بدن (افت شدید فشارخون)، کاهش سریع پلاکت‌های خون و افزایش غلظت خون از علایم ابتلا به تب دانگ است.
استراحت کافی، مصرف مایعات فراوان برای مبتلایان به این بیماری ضروری بوده و استفاده از داروهای مسکن مانند استامینوفن، برای تسکین درد از مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن، آسپرین، ژلوفن، نوافن، دیکلوفناک، ناپروکسن، مفنامیک اسید خودداری شود، چراکه این داروها در مورد این بیماری، باعث خون‌ریزی می‌شود. برای پیشگیری از انتقال بیماری به پشه و سپس به دیگران، باید از گزش بیماران توسط پشه ها جلوگیری شود و بیماران حتما در پشه بند استراحت کنند.
شناخت بیشتر پشه آئدس 
این پشه که به ببر آسیایی مشهور شده است در مناطق استوایی جهان به‌ویژه آسیای جنوب شرقی از جمله مالزی وجود دارد.
ببر آسیایی یا همان پشه آئدس دارای ۲ بال فعال و یک جفت بال تحلیل رفته به نام هالتر، خرطوم بلند با قطعات دهانی گزنده، مکنده در جلو سر، وجود فلس‌های کوتاه و متراکم روی سینه، پا و رگ بال‌ها، رگ‌بندی مشخص بال و بندبند بودن روی شکم و پوشیده بودن سینه از فلس‌های قهوه‌ای تیره یا متمایل به سفید است که راه تولید مثل آن، تخم‌گذاری در آب‌های راکد است و قادر خواهد بود در کوچک‌ترین آب‌های سطحی مانند آب گلدان، پشت کولرها و چاله‌ها، تخم‌ریزی کند.
۲۲ خرداد ۱۴۰۳ ۱۱:۵۴
تعداد بازدید : ۱۹۴

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید