سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ۱۹:۵۹

اخبار

لوپوس بیماری هزار چهره

امروز سه‌شنبه ۲۰ اردیبهشت ماه مصادف با ۱۰ می به عنوان روز جهانی لوپوس نامگذاری شده است. هر ساله با فرا رسیدن روز جهانی لوپوس با هدف اطلاع رسانی در مورد این بیماری و راه‌های پیشگیری از آن در سرتا سر جهان گرامی داشته می‌شود.
به گزارش پایگاه روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران، لوپوس یا  Systemic lupus erythematosus SLE یک بیماری خودایمنی است که ۹۰ درصد مبتلایان آن را زنان تشکیل می‌دهند. بیماری‌های خود ایمنی به بیماری‌هایی گفته می‌شود که در آن سیستم ایمنی، بافت‌های سالم بدن را به عنوان یک عامل خارجی فرض کرده و به آن‌ها حمله می‌کند. با وجود این که دارودرمانی امکان مقابله با بسیاری از علایم این بیماری را فراهم می‌کند، سبک زندگی از جمله رژیم غذایی تاثیر قابل توجهی بر نحوه اثرگذاری این بیماری بر بدن دارد.

1

لوپوس به دو نوع DLE و SLE تقسیم بندی می‌شود. نقطه هدف DLE معمولا پوست است و روی اندام ‌های دیگر بدن تاثیر نمی‌گذارد. نوع SLE جدی‌تر است و علاوه بر پوست، اندام‌های حیاتی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. در نوع شدید بیماری، بافت مفاصل و عضلات و غشای ریه، قلب، کلیه‌ها و مغز آسیب می‌بیند. تشنج، افسردگی، گیجی و سکته مغزی، از عوارض لوپوس هستند.
خستگی و ناتوانی از مهمترین و اولین نشانه‌های لوپوس است. در مراحل بعدی علایمی مانند سر درد، درد مفاصل، تب، کم‌خونی، ریزش مو، تورم در ناحیه دست و پا و اطراف چشم، لخته شدن غیر طبیعی خون، سفید شدن یا آبی شدن انگشتان در سرما، حساسیت پوست نسبت به نور خورشید و زخم های پروانه‌ای شکل روی بینی و گونه دیده می‌شود.
چه عواملی باعث لوپوس می‌شود؟
تحقیقات نشان می‌دهد یک سازوکار مرتبط با کروموزوم X، با بیماری‌های خودایمنی و لوپوس در ارتباط است. دلیل اینکه اغلب زنان در معرض لوپوس قرار می‌گیرند این است که کروموزوم X نسبت به کروموزوم Y، ژن‌های مرتبط با ایمنی بیشتری را حمل می‌کند. همان‌طور که می‌دانیم زنان دو کروموزوم X و مردان یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y دارند؛ بنابراین زنان بیشتر در معرض بیماری‌های خود ایمنی هستند.
لوپوس هیچ عامل شناخته شده‌ای ندارد و ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی، هورمونی، ایمنی بدن و زیست محیطی است. عفونت‌های باکتریایی و ویروسی، استرس عاطفی شدید، قرار گرفتن در معرض نور شدید خورشید و استفاده از داروهای فشار خون و منظم شدن ریتم قلب، می‌توانند سبب بروز علائمی شبیه لوپوس شوند. افزایش هورمون استروژن در دوران بارداری نیز می‌تواند لوپوس را تشدید کند.
۹۰ درصد مبتلایان به لوپوس را زنان تشکیل می‌دهند.
این بیماری بین سنین ۱۵ تا ۴۵ سال شایع‌تر است.
هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد؛ ولی می‌توان علایم را با دارو کنترل کرد.
استفاده از ضد آفتاب، کلاه و دستکش در روزهای آفتابی برای بیماران ضروری است.
استفاده از دستکش گرم در سرما برای بیماران ضروری است.
نوع خفیف بیماری می‌تواند با دارو کنترل شود؛ بدون اینکه کیفیت زندگی تحت تاثیر قرار گیرد.
نوع شدید بیماری می‌تواند سبب خانه نشینی و ناتوانی در انجام امور روزمره شود.  
بایدها و نبایدهای غذایی مبتلایان به لوپوس
غذاهایی که مصرف آن برای بیماران مبتلا به لوپوس مفید است
غذاهای غنی از امگا ۳ مانند ماهی‌های چرب، جلبک و علف دریایی، دانه‌های چیا، کتان و کنف، انواع مغزها و حبوبات شامل گردو، لوبیا و بادام، التهاب را کاهش داده و سلامت سیستم قلبی و عروقی را بهبود می‌بخشند.
غذاهای غنی از کلسیم مانند لبنیات، توفو، گیاهان سبزبرگ و انواع لوبیا با تامین کلسیم موردنیاز بدن، مانع بروز بیماری‌های استخوانی شایع در افراد مبتلا به لوپوس می‌شوند.
غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مانند انواع میوه، سبزیجات، جو، چای و چای سبز، مقابله با التهاب و سایر انواع آسیب‌های سلولی را تسهیل می‌کنند.
غذاهایی که بیماران مبتلا به لوپوس باید از مصرف آن خودداری کنند
غذاهای حاوی کلسترول بالا خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را در افراد مبتلا به لوپوس تا ۵۰ درصد افزایش می‌دهند.
 سیر با وجود تقویت سیستم ایمنی، موجب تشدید علایم بیماری لوپوس می‌شود.
انواع گیاهان از خانواده مخروط سانان که در تولید داروها و مکمل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.
در حال حاضر بیش از پنج میلیون نفر در سراسر جهان به لوپوس مبتلا هستند.
 
۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ ۱۰:۱۶
تعداد بازدید : ۴۶۶

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید