سال جهش تولید با مشارکت مردم
امروز شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ ۰۷:۰۱

اخبار

به بهانه13 مارس روز جهانی کلیه؛ روشهای مؤثر برای مراقبت از کلیه ها

13مارس برابر با 22 اسفند ، روز جهانی کلیه است. بیماری‌های کلیوی در ایران مانند کشورهای دیگر در حال توسعه شایع است این در حالیست که این گونه بیماران بیش از سایر افراد در خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی هستند.

خطر ابتلا به این بیماری در مبتلایان به نارسایی پیشرفته کلیه 30 برابر بیشتر از افراد سالم است.
شایع‌ترین علت مرگ و میر در دنیا بیماری های قلبی و عروقی بوده که 30 درصد کل موارد مرگ در دنیا را شامل می‌شود.
هرچند در کشورهای پیشرفته مرگ و میر این بیماران رو به کاهش است، ولی متاسفانه در کشورهای در حال توسعه این عارضه در حال رشد بوده و افراد مبتلا به دیابت و یا پرفشاری خون در صورت ابتلا به نارسایی کلیه با افزایش خطر بیماری قلبی عروقی مواجه می‌شوند.

روز جهانی کلیه
متاسفانه خطر ابتلا به این عارضه نه تنها در مراحل پیشرفته بلکه در مراحل ابتدایی بیماری کلیوی نیز مشاهده می‌شود به طوری‌ که در بیمارانی که دفع پروتئین بیش از 300 میلی گرم در 24 ساعت دارند، میزان این خطر تا 6 برابر افزایش می‌یابد؛ همچنین کاهش بدون علامت عملکرد کلیه که در آزمایش خون با افزایش کراتینین مشخص می‌شود نیز به عنوان یک عامل خطر در بروز عوارض قلبی عروقی مطرح بوده که تأثیر آن حتی از پرفشاری خون بیشتر است.
شناسایی زودهنگام و پیشگیری، نخستین گام حیاتی برای رسیدن به دو هدف اصلی در این زمینه است که یکی از آن ها افزایش آگاهی عموم مردم درباره بیماری های مزمن کلیه و دیگری افزایش توجه مقامات ارشد دنیا و کشورها به خطرات و عوارض جدی این بیماری و بیماری های ناشی از آن است، چرا که امروزه پژوهش های علمی نشان می دهد از هر 9 نفر به ظاهر سالم، یک نفر برخی از علائم ابتلا به بیماری های کلیوی مزمن را دارند.

میزان شیوع نارسایی کلیه در ایران

این بیماری در ایران مانند سایر کشورهای در حال توسعه شایع است البته در استان‌های مختلف ایران شیوع متفاوتی دارد. مردان 1/2 برابر بیشتر از زنان به این عارضه مبتلا می‌شوند. مبتلایان به دیابت، فشارخون، چاقی و افزایش چربی خون همچنین افراد مسن، سیگاری و یا دارای سابقه خانوادگی بیماری کلیوی بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

نحوه تشخیص بیماری‌های کلیوی

اندازه گیری فشار خون، انجام آزمایش ساده ادرار و اندازه گیری کراتینین سرم از راه‌های تشخیص این بیماری است. در آزمایش ساده ادرار نباید خون یا پروتئین وجود داشته باشد.

راه‌های پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی

انجام آزمایش‌های دوره‌ای برای بررسی دفع پروتئین در ادرار و آزمایش کراتینین خون به منظورارزیابی عملکرد کلیه، کاهش وزن در افراد چاق و اصلاح رژیم غذایی، انجام حرکات ورزشی، قطع مصرف سیگار و کنترل پرفشاری خون (فشار خون مناسب 80/120 میلی متر جیوه است) راه‌های پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی هستند. از دیگر راه‌های پیشگیری از این بیماری به کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت (Hgb A1C کمتر از 7 درصد)، کنترل چربی خون (LDL کمتر از 100) و استفاده از برخی از داروهای کاهنده فشار خون و پروتئین ادرار با تجویز پزشک می‌توان اشاره کرد.

انجام این گونه اقدامات بر بهبود وضعیت قلبی و عروقی تاثیر مستقیم دارد و باعث کاهش دفع پروتئین در ادرار می‌شود و از افت سریع عملکرد کلیه جلوگیری می‌کند در نتیجه خطر بروز بیماری قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد./
تهیه و تنظیم: واحد خبر روابط عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران

۲۱ اسفند ۱۳۹۵ ۱۰:۴۷
روابط عمومی |
تعداد بازدید : ۱,۱۱۳

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید